Skip to: site menu | section menu | main content

pot k harmoniji

naredite nekaj zase...
Currently viewing: » Astrologija

ASTROLOŠKI KOTIČEK

 

Kaj pa imata skupnega astrologija in refleksoterapija, se boste morda vprašali. Pa poglejmo: 

 • Rojstna karta: izriše položaj nebesnih teles v času posameznikovega rojstva, med drugim pokaže tudi kateri organski sistemi našega telesa so potencialno šibkejši, kje potencialno prihaja do neuravnoteženega pretoka energije, kje na našem telesu ali njegovih funkcijah, se bo potencialno odrazil stres... Tako je že rojstna karta lahko smernica za preventivno delo posameznika in refleksoterapevta.
 • Tranzitna Luna (v nadaljevanju Luna):  glede na znamenje, ki ga prehaja, svoj položaj v odnosu do Sonca (lunine mene: polna, prazna Luna) in aspekte, ki jih tvori z drugimi planeti, vpliva na počutje in razpoloženje vseh nas. Lunin položaj pa pokaže tudi, kje – na katerem delu telesa – se bodo potencialno izrazile napetosti določenega dne (predvsem, če je ta del povezan s šibko točko našega organizma) in za katere osebe z določenimi kroničnimi obolenji, je čas bolj neugoden in zato zahteva večjo pazljivost v življenju, prehrani... Trenutni položaj Lune lahko torej tako posamezniku kot refleksoterapevtu ponudi določeno informacijo in poda smernice za ukrepanje v smeri boljšega počutja.

Rojstna karta

Rojstna karta je izris planetov, ki so se v trenutku posameznikovega rojstva nahajali v točno določenih znamenjih. Prikazuje potenciale, ki jih človek dobi ob rojstvu. Poda splošen oris značaja, temperamenta, potencialov, vitalnosti in tudi splošnih okoliščin življenja na posameznem področju (partnerstvo, poklic, izobraževanje, ...). Ne more pa povedati nič določenega o sedanjosti.  

Cena za izdelavo in interpretacijo rojstne karte: 40 EUR.

Tranzitna Luna

Luna in ostala nebesna telesa se v lastnem ritmu gibljejo po zodiakalnem pasu dvanajstih znamenj in s svojimi energijami v vsakem trenutku vplivajo na nas. Tako se Luna v določenem trenutku nahaja v določenem znamenju. Za prehod čez posamezno znamenje potrebuje Luna približno dva dni in pol, vsa znamenja zodiaka pa prehodi v približno 28. dneh.  

PAZI: Tranzitna Luna je Luna v gibanju, ki vpliva na vse nas, Luna v rojstni karti pa je izrisana točno za čas posameznikovega rojstva, se NE spreminja in vpliva samo na tega posameznika ter sooblikuje njegov značaj, odnose z zunanjim svetom.  

Na svoji poti Luna prehaja v določene kotne razdalje z drugimi planeti. Ko prihaja v kote, ki jih dobimo, če krog (360◦) razdelimo s celimi števili, pravimo, da je v aspektu. Zelo pomembni so aspekti, ki jih Luna tvori s Soncem in jih poznamo pod imenom lunine mene (prazna Luna – mlaj, rastoči kvadrat, polna Luna – ščip, padajoči kvadrat).

NEKAJ SPLOŠNIH INFORMACIJ

Kaj je astrologija?

Astrologija je okultna veda, ki že od prazgodovine preučuje odnose med gibanjem in položaji nebesnih teles ter življenjem na zemlji. Tako si vsak posameznik že s trenutkom svojega rojstva »izbere« svojo rojstno karto -  položaj planetov v trenutku rojstva,  ki poda oris njegovih potencialov, temperamenta, vitalnosti, ... Polega tega pa nebesna telesa s svojim trenutnim gibanjem (glede na znamenja, ki jih prehajajo in aspekte, ki jih tvorijo) vplivajo na življenje vseh nas. Najpomembnejši vpliv na naše razpoloženje in počutje imam Luna.

Zakaj Luna najbolj vpliva na naš vsakdan?

Luno v astrologiji povezujemo z množicami, vodo, fluktuacijo, vsemi ritmičnimi procesi. Tako Luna vpliva npr. na mesečni ritem, usklajena je z menstruacijskim ciklom, vpliva na plimovanje morja in tudi na naravnanost ljudi, saj dobrih 60% naše teže predstavljajo tekočine.

Na kaj vpliva gibanje Lune?

Gibanje Lune vpliva na razpoloženje, počutje in na našo fizično občutljivost (v dnevih, ko Luna prehaja določeno znamenje, se napetosti bolj odražajo v tistem delu telesa, ki je povezan z znamenjem, ki ga Luna prehaja).  

Pri tem je predvsem pomembno znamenje, ki ga Luna prehaja in njen odnos do Sonca (lunine mene).

PREHODI LUNE ČEZ ZODIAKALNA ZNAMENJA

Luna v ovnu

Oven je prvo pomladno znamenje, ki z Luno prinese v naše življenje več energije, ki v nas spodbuja željo po športnem udejstvovanju (pazite na poškodbe!) in akciji. V resnici je to ugoden čas za nove začetke (sploh, če se Luna nahaja v fazi rasti), za učinkovito izpeljavo zadev. Paziti moramo le, da brzdamo svojo impulzivnost in nepotrpežljivost, sploh v medosebnih odnosih.  

Znamenje ovna povezujemo z glavo (predvsem krvnim obtokom v glavi) in očmi. Zato je ta čas težavnejši za ljudi, ki imajo pogoste glavobole, migrene ali težave z očmi (vnetja, alergije, preobčutljivost na svetlobo), kot bolečine v teh predelih pa se lahko odražajo tudi trenutne psihofizične napetosti. Ta čas je neugoden tudi za epileptike in za ljudi, ki izpolnjujejo večji del faktorjev tveganja za infarkt.  

Proti glavobolu lahko pripravimo obkladek, ki ga namočimo v hladni vodi v kateri smo razpršili eterično olje kamilice ali sivke, lahko pa z navedenimi razredčenimi eteričnimi olji zmasiramo določene točke na glavi:

 • točko na sredini med obrvmi
 • točko med očesom in ušesom
 • točko na zatilju, v vdolbinici prvega vratnega vretenca (začetek hrbtenice)
 •  vdolbinici na levi in desni strani zatilja (na robu črte, ki loči lase od kože)  

Če pa imamo utrujene, boleče ali pekoče oči, si na njih položimo kosma vate, namočena v rožni vrtnični vodi.   Akutna obolenja so v tem času pogosteje pospremljena z visoko vročino.

Luna v biku

Prodorno energijo Lune v ovnu zamenja počasnejši ritem in želja po zadovoljevanju čutnih užitkov. Zdi se kot da bi življenje radi potipali, okusili, vonjali. Nikamor več se nam ne mudi. Raje malo posedimo, kaj dobrega pojemo, kaj lepega kupimo, si privoščimo obisk pri kozmetičarki. Ta dan je tudi odličen za kakršnokoli masažo, sploh, če je še podprta z aromatično terapijo (če ni drugih indikatorjev, je pametno uporabiti spodbujevalna olja).  

V tem času ne bomo imeli pretirane želje po rekreaciji, prilegel pa se nam bo sprehod čez gozd ali po cvetočem travniku, samo da pot ne bo preveč strma. Svoje ustvarjalne ideje lahko izrazimo čez kakšno uporabno umetnost - Venera bo poskrbela, da bodo naši izdelki prikupni očem.  

Ker bik vlada vratu in grlu, naj bodo predvsem pozorni vsi, ki so nagnjeni k vnetjem grla, hripavosti; ne priporoča se ne prehladnih pijač ne pretirano glasnega govorjenja. To pa je neugoden čas tudi za vse, ki imate kakršnekoli težave s ščitnico (ščitnica je pomembna endokrina žleza, ki med drugim pomaga uravnavati presnovo), predvsem v primerih hipo ali hiper aktivne ščitnice.  

Splošne napetosti tega dneva se pogosto odrazijo v mišični napetosti vratnega predela hrbtenice, ki sega od prvega do sedmega vratnega vretenca (trapezoidna mišica, mišica obračalka glave). Razbremenite jo s primernimi gibalnimi vajami, masažo vratu ali masažo ustrezne cone na stopalu ali dlani. Eterična olja, ki blažita  mišično napetost sta npr. evkaliptus, sivka (lahko se jih razprši ali v vodni kopeli ali osnovnemu olju). Grgranje vode v kateri razpršimo 2 kapljici sivke, pa pomaga tudi pri bolečinah v grlu.

Luna v dvojčkih

Ko Luna pride v znamenje dvojčka, se v nas naseli  vesela energija nemira, ki nas zvabi izza štirih sten. Spomnimo se številnih zadev, ki bi jih radi delili z drugimi. Telefoni zvonijo, nove ideje se nam porajajo... Dvojčkoma namreč vlada Merkur, ki v tem znamenju izraža vse svoje komunikacijske odlike. Ne teče pa nam le jezik, temveč je to čas, ko z lahkoto prenesemo besede tudi na  papir.  

Masaže izvedene v tem času nikakor ne bodo minile v tišini in terapevti se moramo predvsem osredotočiti, da izzvenijo terapevtsko in ne le kot družaben klepet. Zaradi vladavine radovednega Merkurja pa lahko ta čas izkoristimo za pojasnitev različnih aspektov terapije, ki jo izvajamo.  

Dnevi z Luno v dvojčkih pa so lahko tudi živčni, še posebej, ko Luna tvori stresne aspekte z nekaterimi drugimi planeti. Takrat za pomiritev lahko uporabimo pomirjujoča eterična olja sivke, kamilice, se potožimo staremu prijatelju ali pa zamenjamo geografsko lokacijo – pomaga, tudi, če odidemo »samo okoli vogala«.  

Znamenje dvojčkov povezujemo z ramo in rokami, pa tudi s pljuči (vdihanim zrakom). To je torej neugoden čas za vse osebe s kroničnimi bolečinami v predelu rok. Dnevne napetosti se pogosteje izrazijo kot bolečine v ramenskem obroču ali tiščanje v prsih.  Pomagamo si z gibalnimi in dihalnimi vajami; predvsem moramo biti pozorni na preplitke vdihe (telo ne dobi dovolj kisika).

Luna v raku

Dvojčkov nemir in želja po povezavi z okoljem izpuhtita v zrak, ko Luna preide v znamenje raka. V nas se prebudi potreba po varnosti, želja po domu in druženju z domačimi. Postanemo bolj občutljivi, ranljivi, hkrati pa tudi bolj sočutni in razumevajoči.  

V tem času smo spremenljivega razpoloženja, zaradi poudarjene rakove čustvenosti včasih tudi malce otožni. Svoje razpoloženje lahko izboljšamo z »veselimi« eteričnimi olji (pomaranča, limona, melisa), ki jih uporabimo v razpršilniku ali kopeli. Slednje nam v tem času še posebej prijajo, saj Luni v vodnem znamenju raka godi stik z vodo.  

Tudi pri refleksoconski masaži je priporočljivo pripraviti vodno kopel in ustrezno aromaterapijo. Ljudje, ki prihajajo na masažo ali kako drugo terapijo so v tem času bolj tihi, zadržani in potrebujejo predvsem občutek zaupanja, varnosti.  

Ker znamenje raka povezujemo predvsem z organom sprejemanja hrane – želodcem, je ta čas predvsem neugoden za osebe s kroničnimi želodčnimi težavami, ki morajo biti zato pozorne na prehrano (držijo se naj priporočene diete). Tudi različni zunanji pritiski tega dne se lahko odrazijo z bolečinami v želodcu ali  težavah s prebavo.  

Luna v raku močneje vpliva na otroke in nosečnice, ki so v tem času običajno muhastega razpoloženja in pretirano čustveni.

Luna v levu

Energija Lune v levu je bolj entuzijastična, topla, ustvarjalna. Ljudje tako postanemo bolj veseli, družabni, saj želimo sijati kot Sonce; želimo biti drugim všečni, več pozornosti pa v tem času poklanjamo tudi zunanjemu videzu. Ker pa smo bolj občutljivi na mnenje drugih, moramo biti previdni s kritiko in se zavedati, da je pohvala primernejši instrument.  

Znamenje leva povezujemo s srcem, zato je ta čas težavnejši za vse, ki imajo s srcem kronične težave. V poletnih časih lahko k slabšemu počutju prispeva tudi vročina, zato se je priporočljivo izogibati direktnemu soncu in poiskati hladno zavetje. Tudi napetosti vsakdana se pogosteje izražajo s tiščanjem ali špikanjem okoli srca; to je v tem času znak, da se moramo sprostiti in morda malce razbremeniti.  

Več pozornosti moramo nameniti tudi pravilni drži in paziti na nepravilno obremenjevanje hrbtenice (predvsem prsnega dela). Hrbtne mišice se bodo namreč hitro »pritožile«, če jim kaj ne bo pogodu. Včasih se lahko hrbtenična bolečina odrazi tudi kot neko neugodje v okolici srca. V tem primeru se priporoča uporaba eteričnega olja poprove mete, evkaliptusa in / ali citrusov.  

Ker Luna v levu deluje predvsem spodbujevalno (sploh, če se pod njenim okriljem dovrši ščip), je v tem času na splošno priporočljivo uporabiti sprostilna eterična olja npr. sivke, kamilice.

Luna v devici

Težnje po opaženosti, blišču in sijaju poidejo in postanemo bolj samokritični. Nenadoma želimo »spraviti v red« vse okoli nas; papirje, predale, stanovanje, pisarno. Čiščenje se nam zazdi nujno potrebno. To velja izkoristiti, saj imamo v tem času dovolj energije, da se sistematično lotimo vsega kar smo pred tem odlašali.  

Ker devico povezujemo tudi z zdravjem, zdravo prehrano, skrbjo za telo, je to ugoden čas za prebiranje raznih priročnikov na te teme, sestavljanje ustreznega jedilnika, ipd. – vsega se lotimo z analitično natančnostjo.  

Vendar to znamenje, verjetno tudi zaradi nagnjenosti k pretirani samokritičnosti in natančnosti, spodbuja živčnost, zaskrbljenost, ki se lahko odrazita v pospešeni ali prepočasni prebavi, občutku napenjanja. Devica namreč vlada prebavnemu traktu, predvsem organom, ki so povezani z razgrajevanjem in asimilacijo hrane:

 • dvanajstnik (vanj se izločijo encimi trebušne slinavke in žolč iz žolčnika),
 • trebušna slinavka (žleza z notranjim in zunanjim izločanjem)
 • črevesje (predvsem tanko).  

V tem času so bolj občutljivi sladkorni bolniki in osebe s kroničnimi prebavnimi težavami ali šibkejšim potencialom v tem delu, ki naj pazijo na njim ustrezno prehrano. Dobro počutje pa je tokrat še bolj povezano s čustveno stabilnostjo.  

Za pomirjanje živčnosti, ki se pojavlja kot anksioznost, je priporočljivo uporabiti eterična olja kot so cipresa, sivka, olja, ki se pridobivajo iz različnih delov pomaranče (grenka pomaranča – iz ploda, neroli – iz cvetov, petitgrain – iz listov), pomagajo pa nam lahko tudi pozitivne afirmacije. To je čas, ko se lahko večkrat čez dan spomnimo, da je dobro razmišljati POZITIVNO in si poudarjati vse svoje dobre lastnosti in dosežke.

Luna v tehtnici  

V zraku zavladajo energije harmonije, ki ugodno vplivajo na vzpostavljanje ravnovesja tako znotraj nas kot z našo okolico. Ljudje postanejo prijaznejši, dogovarjanje je enostavnejše, hitreje pristajamo tudi na kompromise. Znamenje tehtnice podpira tudi partnerske odnose, saj mu vlada Venera, vladarica ljubezni. Romantična večerja ob svečah bo kot naročena.  

Na ugodno počutje v tem času vpliva  tudi harmonična energija prostora - tehtnica je namreč znamenje lepote in estetike, zato za svoje razvajanje, sproščanje poiščite salone z ustreznim ambientom. V dobro voljo nas lahko spravi tudi obisk kake razstave ali umetniške prireditve.  

Znamenje tehtnice povezujemo z ledvicami. Ledvica so organ, ki preceja kri in izloča odpadne snovi ter presežek vode kot urin. Zato ta čas neugoden za vse osebe, ki imajo težave z ledvicami ali sečili. Še bolj pozorni moramo biti na to, da pijemo dovolj tekočine in s tem pomagamo k lažjemu delovanju ledvic. Po drugi strani pa v tem času pogosteje prihaja do zastoja tekočin v telesu in s tem do otekanja (edemov). V tem primeru nam pomaga refleksoconska masaža. Kot prvo pomoč, sploh pri zatekanju nog, pa lahko uporabimo eterična olja brina in / ali rožmarina, ki delujeta diuretično, prileže pa se tudi kratka samomasaža stopal.  Samomasaža

Luna v škorpijonu  

Ko Luna prestopi znamenje škorpijona, postane ozračje bolj tesnobno. Ljudje se hitreje počutimo ogroženi, več se ukvarjamo z negativnimi čustvi, postanemo bolj nezaupljivi, sumničavi.  

To ni ugoden čas ne za medosebne odnose ne za preizkušanje novih terapij, saj se bomo težko sprostili in zaupali neznani osebi. Ker pa je škorpijon zelo globoko znamenje, ki ga povezujemo s preteklostjo, je to lahko primeren čas za čiščenje negativnih vzorcev, ki smo si jih nabrali in nam predstavljajo oviro v našem življenjskem napredku. Lahko uporabimo različne tehnike, v refleksoterapiji pa je to primeren čas za uporabo metamorfne tehnike: Pogoj je le, da poznamo terapevta in mu zaupamo. Metamorfna tehnika.  

Škorpijon vlada prostati, spolnim organom in debelemu črevesu. Zato je ta čas neugoden za vse, ki imajo težave s temi telesnimi deli; npr. povečana prostata, hemeroidi, boleče menstruacije, ki so v tem času bolj neprijetne... Tudi negativen stres tega dne se pogosteje izrazi z bolečino v prostati  ali z zaprtjem. Lahko si pomagamo k sprostitvi fizične napetosti s športnim udejstvovanjem (fizične energije imamo dovolj), črevesju pa lahko pomagamo s prehrano, ki vsebuje večji delež vlaknin. Tudi vaje za sprostitev mišic medenice bodo dobrodošle.  

Na naše razpoloženje bodo ugodno vplivala eterična olja pomaranče, limone, melise, evkaliptusa, ki jih lahko uporabljamo v razpršilcu ali razpršene v kopeli (tudi znamenje škorpijona je vodno znamenje, ki mu godi stik z vodo). V primeru menstrualnih bolečin je priporočljivo uporabiti v kopeli eterična olja kamilice ali sivke ali kombinacijo le-teh.

Luna v strelcu  

Dnevi postanejo zopet svetlejši, ljudje pa bolj veseli, optimistični in zaupljivi. To je čas primeren za izobraževanje, čas, da si razširimo pogled na svet z brskanjem po spletu, prebiranjem literature, obiskom predavanja, delavnice...  

Znamenje strelca vlada dihanju (funkciji izdiha), pa tudi stegnom, kolkoma in jetrom. V tem času se pogosteje pojavljajo bolečine v stegenskih, ritnih in kolčnih mišicah. Pri ukvarjanju s športom ne pozabimo na globoke vdihe in predvsem izdihe, na vaje za ogrevanje in vaje za raztezanje ob koncu aktivnosti. Pogosteje se oglasi tudi živec ishiaticus - bolečina iz ledvenega dela hrbta izžareva v nogo.  

V primeru bolečih mišic nam lahko počutje izboljša uporaba eteričnega olja evkaliptusa ali sivke (lahko tudi mešanica); v kopeli ali pri masaži.  

Strelec vlada tudi jetrom, zato morajo biti v tem času previdnejši vsi, ki jemljejo zdravila; za zmanjšanje škodljivih učinkov uporabite ustrezne dodatke k prehrani. Jetra namreč skupaj z ledvicami prečiščujejo kri in odstranjujejo zdravila in strupe, ki se nabirajo v organizmu. Previdno tudi z mastno hrano.

Luna v kozorogu  

Energije optimizma se spremenijo v bolj pesimistične, ljudje pa iz strelčevih višav zopet pademo na zemljo; postanemo resni, zavemo se vseh svojih dolžnosti in odgovornosti in jih pričnemo disciplinirano izpolnjevati.  

Ta čas je naklonjen organizaciji, strukturiranju, urejanju raznih birokratskih in nepremičninskih zadev, ni pa najbolj naklonjen medosebnim odnosom; postanemo bolj hladni, težje pokažemo čustva.  

Za boljše razpoloženje se odpravimo v hribe, če ni časa, pa vsaj na sprehod - primerne so predvsem poti, ki vodijo navkreber. Izbirajmo bolj samotne destinacije, saj si v času Lune v Kozorogu ne želimo preveč ljudi okoli sebe. Če pa ostanemo znotraj zaprtega prostora uporabimo »vesela« eterična olja (pomaranča, limona, melisa).  

Znamenje kozoroga vlada trdim tkivom: zobje, kosti, kolena. Zato imajo več težav ljudje z revmatičnimi obolenji, artritisom, poškodbami. Ker pa so v tem času občutljiva tudi kolena, se za hojo po strmih delih priporoča uporaba palic.  

Ker kozoroga povezujemo tudi s kožo, je ta čas neugoden za bolnike z luskavico. Verjetno tudi zato, ker ob Luni v kozorogu vse stvari jemljemo precej resno in na tak način še hitreje povabimo na obisk stres, ki je pri luskavici eden izmed poglavitnih sprožilcev poslabšanja. Najbolj si pomagamo tako, da poskušamo ostati v ravnotežju.

Luna v vodnarju  

Zopet postanemo bolj družabni, manj resni in manj konzervativni (bolj smo odprti za ezoteriko, sodobno elektroniko,  stvari, ki prihajajo...). Želimo si sprememb in v tem času nas življenje res rado preseneti.  

Smo sicer humani, tolerantni do drugače mislečih, vendar pa ne prenesemo, da nas kdorkoli ali karkoli omejuje. Takrat se lahko zelo silovito in hlastno odzovemo (napetost se še stopnjuje ob polni Luni), zato svetujem bolj pomirjevalno aromaterapijo, ki blaži stres in živčnost (kamilica, sivka, neroli). Ker je vodnar zračno znamenje, je eterična olja najbolje uporabiti kar v razpršilcu ali dišavni lučki.  

Napetosti tega dne se bodo pogosteje zrcalile v bolečinah mišic meč in hrbtenice (znamenje vodnarja namreč povezujemo s temi predeli). Pri bolečinah v mišicah se svetuje uporaba eteričnega olja sivke in / ali evkaliptusa (razpršena v vodi ali masažnem olju). Za sprostitev – čas Lune v vodnarju je lahko precej živčen – se priporoča razgibavanje v naravi. Vendar previdno predvsem pri ljudeh s pogostimi zvini gležnja ali ohlapnimi vezmi (vodnarja namreč povezujemo tudi z gležnji).

Luna v ribah  

Ko Luna preide v znamenje rib, popusti vodnarjeva ostrina in prično prevladovati umirjene, mehkejše energije. Smo precej bolj senzibilni in sočutni v medosebnih odnosih, hkrati pa precej občutljivi na ostre besede ali zavračanje.  

To ni čas za pretirane fizične napore in energične športne aktivnosti, saj nam energije ponavadi primanjkuje. Dan je primernejši za ukvarjanje z duhovnostjo, jogo, glasbo, plesom, meditacijo, ... Prepustite se domišljiji in poslušajte telo.  

Svetujem uporabo eteričnega olja sibirske cedre, brina, rožmarina, ki bodo na nas v tem zasanjanem dnevu delovali poživilno. Če pa se slučajno počutimo bolj otožno, kar v teh dnevih ni redkost, uporabimo jasmin, meliso ali geranijo. Olja lahko uporabimo v razpršilniku, še boljše pa v kopeli, lahko tudi nožni. Ker znamenje rib povezujemo tudi s stopali, se v tem času spomnimo na najbolj oddaljen del telesa, ki ves čas nosi našo težo in si privoščimo ustrezno nego.  

V tem času je naša odpornost zmanjšana, zato lahko hitreje zbolimo in se počasneje zdravimo. Še bolj kot običajno moramo paziti, da preprečimo vpliv zunanjih dejavnikov bolezni (veter, vročina, mraz), se ne silimo k pretiranim naporom in telesu omogočimo dovolj počitka, uživamo lahko hrano in se izogibamo preveč gosti, močnati hrani, (znamenje rib se povezuje tudi z limfo in sluzjo v telesu). Pomagamo si lahko z vodno terapijo. Z mrzlo vodo si stuširajmo noge (od gležnjev navzgor) ali za minuto stopimo v mrzlo vodo, ki nam sega čez gležnje.  

Priporočljiva je tudi refleksoconska masaža, kombinirana z ustrezno aromaterapijo, saj podpre imunski sistem in pospeši odplavljanje strupenih snovi čez limfo in druge telesne tekočine. Pri masaži svetujem uporabo olja sibirske cedre, ki na organizem učinkuje krepilno ali pa mešanico osnovnega olja z ustreznim eteričnim oljem: sibirske cedre, brina ali rožmarina. Lahko pa si pomagate tudi s  samomasažo.

Koledar s trenutnim položajem Lune (Lunin.net)

LUNINE MENE (ODNOS LUNE IN SONCA)

Za natančnejšo informacijo o energiji določenega dne, pa moramo poleg luninega znamenja upoštevati tudi lunine mene, ki pomembno vplivajo tako na naše psihofizično počutje kot na našo notranjo harmonijo in medsebojne odnose. Luna in Sonce namreč predstavljata dva različna principa: Luna: ženskega, pasivnega, Sonce: moškega, aktivnega. Kadar sta na isti stopinji zodiakalnega znamenja vodi to v večjo harmoničnost (znotraj nas in navzven), kadar pa na nasprotnih stopinjah, se obeta bolj konfliktna situacija.

Mlaj (prazna Luna)  in dnevi tik pred mlajem

O prazni Luni ali mlaju govorimo,  ko sta Sonce in Luna na isti stopinji določenega zodiakalnega znamenja. Zato Sonce osvetljuje tisti del Lune, ki ga mi ne vidimo (astrologi rečemo temu položaju konjunkcija).  

Za dneve tik pred mlajem je značilno, da nam pada energija tako kot Luni pojema svetloba. Zato ni pametno, da si na glavo nakopljemo nove obveznosti in odgovornosti - potrebujemo več počitka in ukvarjanja s seboj.V tem času smo sicer bolj pasivni, lenobni, vendar zaradi enotnosti Sonca in Lune, bolj umirjeni in zasanjani. Svet je preplavljen z energijami ravnotežja, kar ugodno vpliva na harmonijo v odnosih. Mlaj pa nosi s seboj tudi določene pasti: hitreje postanemo črnogledi, depresivni (sploh, če se Luna v tem času nahaja v kakem vodnem znamenju; rak, ribi, škorpijon ali če imamo sami prevlado teh elementov v rojstni karti) ali zmedeni (k temu dodatno pripomore Luna v ribah ali v disharmoničnem aspektu z Neptunom).  

Kaj lahko naredimo za boljše psihofizično počutje?

 • Prehrana: Ne prenajedajmo se, saj bi se v tem času telo rado odpočilo in očistilo. Ne obremenjujmo organizma s kaloričnimi jedmi; odločimo se za lažjo prehrano, sadni, zelenjavni dan ali celo post. Predvsem pa pijmo dovolj tekočine!
 • Eterična olja: Če smo depresivni uporabimo eterično olje pomaranče, limone, melise ali ciprese (vsa ta olja delujejo hkrati tudi spodbujevalno, kar v času primanjkljaja energije naše telo močno potrebuje). Če pa smo dobro razpoloženi in nas daje le utrujenost, lahko uporabimo tudi krepilni rožmarin, brin, sibirsko cedro. Eterična olja lahko uporabimo v razpršilniku, še bolje pa v kopeli ali kot dodatek masažnim oljem ali kremam, saj tako prehajajo v krvni obtok tudi skozi kožo.
 • Refleksoconska masaža: Masaže izvedene v tem času naj bodo podprte z ustrezno aromaterapijo, priporočljiva pa je tudi uporaba olja sibirske cedre, ki obnavlja moč organizma. Ker je že sam čas mlaja umirjen, nam masaža v tem času prinese globoko relaksacijo in pomaga telesu pri čiščenju. Raven telesnih tekočin je nižja, zato so tudi stopala manj občutljiva. Ker že sam mlaj spodbuja telo k čiščenju, masaža pa k temu doda še svoj delež, je še pomembneje, da se po masaži pije dovolj tekočine. Telo se čisti preko različnih telesnih tekočin (limfa, urin, pot,...). V času po masaži si ne zadajajmo pomembnih obveznosti, saj nam bo najbolj prijal počitek.
 • Dejavnosti: Čas ni primeren za ukvarjanje z aktivnosti, ki bi od nas terjale visok nivo fizične energije, temveč za bolj umirjene dejavnosti kot so joga, meditacije in razne druge metode, ki nam pomagajo najti stik s seboj. Privoščimo si lahko tudi obisk savne ter predvsem DOVOLJ DOLG počitek.
 • Nasvet: Prisluhnimo telesu in že vnaprej prilagodimo dnevni ritem potrebi po miru in počitku. Ne sprejemajmo pomembnih odločitev, saj v tem času težko razmišljamo logično, natančno in celostno. Ne grajajmo se, če kaj pozabimo.

Rastoča Luna (od prazne do polne Lune)

Ko Luna Sonce prehiti in začne rasti, se debeliti, tudi naša energija začne naraščati. Postanemo bolj aktivni, dejavni. Zdaj je čas, da začnemo z novimi projekti, si naložimo nove obveznosti. Naši predniki so vedeli, da kar ob rastoči Luni posejejo, to bolje zraste. Zato je, sploh čas od mlaja do prvega krajca, primeren za nove načrte, tudi tiste, ki vključujejo ukrepe za bolj zdravo življenje in prehrano. Vendar ne začnite s kakšnimi drastičnimi posegi, saj potrebuje telo v tem aktivnem času dovolj hranilnih snovi. Tudi koža bo bolj lačna, zato ji zagotovimo ustrezno nego.  

Naš celoten organizem se v času lunine rasti krepi, zato bo refleksoconska masaža (in tudi aromaterapija) v skladu z naravnimi ritmi, še bolj podprla imunski sistem in regeneracijo našega organizma. Potrebno pa je vedeti, da bolj ko Luna raste, večja je raven tekočin v telesu in večja bo naša odzivnost na dotik oz. pritisk .Tako naša fizična občutljivost na bolečino kot notranja napetost in nemir pa pričneta intenzivno naraščati po dovršenem zadnjem krajcu (trenutek, ko Luna prehiti Sonce za 900 in na nebu izriše črko D – rastoči kvadrat).

Ščip (polna Luna) in dnevi pred ščipom

 Ščip ali polna luna nastopi, ko si Sonce in Luna stojita nasproti, v opoziciji, na isti stopinji nasprotnih zodiakalnih znamenj in zato Sonce Luno popolnoma osvetli. Simbolično je ta čas ponazorjen z nasprotjem, z odzivnostjo in spontanostjo, ki nas sili, da pokažemo pravi obraz, tako kot si ga kažeta Sonce in Luna. To nemirno, nestrpno energijo  se zazna že dva do tri dni preden se ščip popolnoma zariše na nebu, in že tako naraslemu nivoju energije (iz naslova rastoče lune) zariše še piko na i. Nemir lahko hitro preraste v živčnost, ljudje nimamo obstanka, telefoni zvonijo, vse bi radi opravili naenkrat. Navadno je ta čas zaznamovan tudi z nepotrpežljivostjo, hitenjem, večjo in neuravnoteženo čustvenostjo. V tem času zato pogosteje pridejo na plano naše različnosti, komunikacija je težavnejša, prepiri pogostejši, sklepanje kompromisov pa bolj problematično.  

Kaj lahko naredimo za boljše psihofizično počutje?

 • Prehrana: Telo se zaradi svoje povečane aktivnosti težko odreče hrani, vendar vseeno poskrbimo za zdravo prehrano (postili se bomo v tem času težje kot običajno) in s tem razbremenimo vročičen organizem, ki ga obilno »hladimo« tudi z večjimi količinami tekočine. Ker v tem času naše telo močno reagira na vse kar vanj vnašamo, bodite pazljivi tudi pri alkoholu, poživilih, zdravilih.
 • Eterična olja: Ker so napetost, živčnost in stres običajni spremljevalci polne Lune, so dobrodošla vsa eterična olja, ki delujejo pomirjevalno. Predvsem sta to kamilica in sivka, pa tudi neroli, sandalovina, ylang – ylang (slednja imajo močan, dolgotrajnejši vonj). Vsa ta olja namreč pomirjevalno in blagodejno vplivajo na živčevje, sproščajo in urejajo pa tudi dihanje ter ugodno vplivajo na spečnost, ki v času polne Lune pogosto postane problematična. Olja lahko uporabimo v razpršilniku, še bolje pa v kopeli ali kot dodatek masažnim oljem ali kremam, saj tako prehajajo v krvni obtok tudi skozi kožo.
 • Refleksoconska masaža: Zaradi napetosti, ki je v zraku ob polni Luni, bomo terapevti več časa namenili uvodnemu delu (priporočljiva je nožna kopel z dodatki ustreznih eteričnih olj, daljši sprostilni del masaže, natančnejša obdelava mišičnih con in solarnega pleksusa). Raven telesnih tekočin je zdaj najvišja, zato so občutljivejše cone na stopalu bolj odzivne (morda bo potrebno uporabiti manjši pritisk od običajnega). Masaža v času polne Lune je priporočljiva predvsem z vidika sproščanja napetosti, umirjanja simpatičnega živčnega sistema, čeprav navadno ne prinese tako globoke relaksacije kot v času mlaja. Pijte dovolj tekočine in ne pozabite izklopiti telefona, saj bo drugače neprestano zvonil.
 • Dejavnosti: Čas je primeren za vse športne aktivnosti, saj nam bodo pomagale k sprostitvi odvečne energije in s tem tudi k večji notranji harmoniji. Samo previdno - nestrpnost polne Lune vodi k pogostejšim poškodbam (predvsem, če je Luna v znamenju ovna).
 • Nasvet: Poskušajmo z umirjenim pristopom izkoristiti večjo moč in energijo, ki nam jo polna Luna poklanja. Vse dejavnosti, ki zahtevajo kakršnokoli usklajevanje pa raje preložimo na prihodnji čas.

Padajoča Luna (od polne do prazne Lune)

Ko Luna na nebu prične upadati, se tudi sami počasi začnemo umirjati, čeprav vpliv močnega ščipa lahko čutimo še nekaj dni. Zadeve, ki smo jih v času rastoče Lune pričenjali, končujemo z bolj počasno energijo, pa tudi vročica v našem telesu počasi popušča. Simbolično je čas od zadnjega krajca (Luna na nebu zariše črko C in v tem trenutku je še za 900 oddaljena od Sonca – padajoči kvadrat)  do mlaja, čas žetve »pridelkov«, ki smo jih posadili v fazi rastoče Lune. Nikakor pa to ni čas, ki bi bil primeren za nove začetke.   

To je bolj pasivno obdobje, ki spodbuja naravne procese čiščenja, razstrupljanja. Sploh v dnevih od zadnjega krajca do mlaja potrebujemo manj hrane in več tekočine, ki pomaga telesu pri procesu čiščenja. Refleksoconska masaža v tem času, bo skladno s temi procesi, še pospešila odplavljanje škodljivih snovi iz telesa.

KAJ JE ŠE POTREBNO VEDETI?

 • Za podrobnejšo sliko o energijah določenega dne je potrebno združiti tako informacijo o luninem znamenju kot o morebitni lunini meni ter upoštevati aspekte (kote), ki jih Luna dovrši na poti čez določeno znamenje, npr. Luna v ribah bo bolj napeta, če bo na svoji poti dovršila disharmonični aspekt z Uranom. Hkrati pa je naše osebno dojemanje odvisno od nas samih – od naše rojstne karte (npr. če naša rojstna pogojenost kaže, da smo nagnjeni k nestrpnosti, jezljivosti, bomo to svojo lastnost v času Lune v ovnu ali polne Lune še močneje izrazili).
 • Znamenje, ki ga v določenem dnevu prehaja Luna in pripadajoč del telesa s katerim znamenje upravlja, je tudi dodaten pokazatelj refleksoterapevtom in maserjem, na kateri del naj še posebej usmerijo svojo pozornost. To so namreč telesni deli v katerih se pogosto izrazijo vse »tenzije« tega dneva.
 •  V dneh, ko Luna prehaja določeno znamenje, so pripadajoči deli telesa, s katerim znamenje upravlja, bolj občutljivi. Zato se posegi na njih, v kolikor niso nujni, odsvetujejo.
 • Pri uporabi eteričnih olj je potrebna previdnost (OPOZORILO). Med priporočenimii eteričnimi olji pa izberite tistega, ki vam ugaja tudi po vonju.  
 • PRIPOROČLJIVA LITERATURA: Lunin vodnik, ki ga Ema Kurent izda vsako leto v obliki priročnika  in poleg drugega vsebuje natančen Lunin koledar za tekoče leto (prehodi Lune po znamenjih, njeni aspekti, Lunine mene)
 • Trenutni položaj Lune oz. Lunin koledar lahko najdete tudi na naslovu lunin.net.

Back to top