Skip to: site menu | section menu | main content

pot k harmoniji

naredite nekaj zase...
Currently viewing: » Eterična olja

UPORABA ETERIČNIH OLJ V REFLEKSOTERAPIJI 

 

Z uporabo eteričnih olj v refleksoterapiji poskušamo še povečati želene učinke masaže in ustvariti prijetnejše vzdušje.

 

 

 

KAJ SO ETERIČNA OLJA IN KAJ AROMATERAPIJA?

Eterična olja so olja, ki jih na različne načine pridobivamo iz različnih delov rastlin. Imajo razne zdravilne lastnosti: lahko so antiseptiki (evkaliptus, sivka, kamilica, čajevec), naravni antibiotiki (sivka, čajevec), lahko nas pomirjajo (kamilica, sivka), spodbujajo (rožmarin, brin) ali harmonizirajo (geranija), lahko delujejo diuretično (brin, rožmarin) ali veselo (melisa, limona, pomaranča, cipresa)... Eterična olja so izredno koncentrirana, zato jih uporabljamo le v majhnih količinah. Čeprav jim pravimo olja, po strukturi niso mastna, po gostoti pa se gibljejo od tekočih, do takih podobnih sirupu. Večino eteričnih olj izhlapi, če jih pustimo na zraku.  

Aromaterapija je zdravljenje s pomočjo eteričnih olj.

KAKO ETERIČNA OLJA DELUJEJO?

Eterična olja delujejo na nas preko dihalnega sistema in preko kože. Preko dihalnega sistema prehajajo hlapi eteričnega olja do živčnega sistema, ki preko občutkov (pomirjanje, poživljanje, obuditev spominov preko vonja, ...) deluje na naše razpoloženje. Preko kože pa prehajajo v naš krvni obtok, pospešujejo izločanje odvečnih tekočin in toksinov, pospešujejo prekrvavitev, ugodno delujejo na kožo in druga tkiva, ...  

Na kratko lahko rečemo, da eterična olja pozitivno delujejo na naše psihično in fizično počutje. Tako ima masaža z eteričnimi olji poleg prijetnega vonja, še razne zdravilne učinke. 

NA KAKŠEN NAČIN UPORABLJAMO ETERIČNA OLJA V REFLEKSOTERAPIJI?

Eterična olja uporabljamo na dva načina:

  • raztopljena v nožni kopeli, ki je priprava na refleksoconsko masažo (v nožno kopel se zmešajo približno 3 kapljice eteričnega olja razredčenega v mleku, olju ali alkoholu – točna količina je odvisna od eteričnega olja, ki ga uporabimo)
     
  • zmešana v osnovnem olju, ki ga uporabljamo pri refleksoconski masaži (splošno pravilo je, da zmešamo 2 kapljici eteričnega olja z 10 ml osnovnega olja oz. da eterično olje predstavlja 1 % mešanice – točna količina pa je zopet odvisna od eteričnega olja, ki ga uporabimo)

OPOZORILO!

Pri uporabi eteričnih olj je potrebna previdnost, saj so izredno koncentrirana in se jih ne sme predozirati. Poleg tega je uporaba določenih eteričnih olj v določenih primerih lahko škodljiva; npr. olja, ki delujejo vzpodbujevalno ne smejo uporabljati ljudje z visokim krvnim tlakom, omejitve so tudi za nosečnice, otroke, osebe, ki uživajo homeopatska zdravila...

Back to top